Geschiedenis

Het in 1996 opgerichte Japal BV hield zich voornamelijk bezig met het sorteren van rozen op de Bloemenveiling Flora Holland Naaldwijk. Ambities waren er genoeg om met het bedrijf door te groeien tot over de grenzen van Nederland en uit te breiden met een eigen import van rozen vanuit Kenia.

Na enige tijd in Kenia aanwezig te zijn met eerst één tot later meerdere tuinen in beheer importeerden we ook een eigen soort roos naar Nederland via luchtvracht. De specifieke vraag naar sierteelt transport vanaf het vliegveld in Nederland naar de bloemenveiling Honselersdijk was destijds niet makkelijk uit te besteden, ook vanwege het gebrek aan aanbieders. Hierdoor was zelf verzorgen van sierteelt transport de uitkomst.

Hiervoor werd een eerste eigen DAF vrachtauto aangeschaft, gevolgd door een luchtgevloerde trailer, waarmee drie mega luchtvrachtpallets meegenomen konden worden in één enkele rit.

Eenmaal regelmatig te zien op de wegen in en rond het Westland, werden er regelmatig aanvragen gedaan voor sierteelt transport binnen in de regio. Doormiddel van het aannemen van opdrachten kon de vrachtauto steeds beter benut worden en werd er steeds meer gekeken naar een steeds diverser wordende ritplanning.

De vraag naar sierteelt transport kwam veelal van sierteelt kwekers die hun vervoersopdrachten wilden uitbesteden, die het voorheen zelf verzorgden, maar zich moesten richten op eigen specialiseringen en/of uitbereidingen in productassortimenten. Ook bij de eerste sierteelt kweker klanten, waarvoor wij het transport verzorgden, kwam het gebrekkige aanbod aan sierteelt transportbedrijven vaak ter sprake.

Door het steeds diverser wordende klantenbestand kwamen er steeds meer verschillende werkzaamheden bij kijken, denk hierbij aan het ompakken en verpakken van producten uit diverse landen zoals; Ecuador en Tunesië. Ook werden er een aantal importbedrijven bij ons klant waar wij het sorteerwerk konden verzorgen en daarbij was inmiddels vanzelfsprekend.

Sierteelt transport werd toch steeds meer de core business van Japal BV en is uiteindelijk vanwege eigen specialisatie in sierteelt transport onderverdeeld van Japal BV in Japal Trans BV met de driekleurige Roos als logo, dat nog herkenbaar is op iedere vrachtwagen van nu.